Lussekatter
Oppskriften gir ca. 30 lussekatter.
Ingredienser
150 g smør
5 dl H - melk
50 g gjær
1 g safran (evt. 1/2 ts gurkemeie)
150 g sukker
½ ts salt
2 ts kardemomme
ca. 13 dl hvetemel
Pensling og pynt:
1 sammenvispet egg
1 dl rosiner
Jeg foretrekker å bruke safran for å få den "riktige" fargen og smaken.
En billigere variant er gurkemeie.
Slik gjør du
Smelt smøret og tilsett melken.
Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut i litt av den lunkne melkeblandingen.
Bland i resten av væsken.
Rør i sukker, salt, kardemomme, safran (evt. gurkemeie) og mel til deigen er passe fast.
La deigen heve under plast på et lunt sted til dobbel størrelse.
Sett stekeovnen på ca. 220 - 230°C.
Strø litt mel på bordet, elt deigen godt.
Del deigen i biter og trill dem til lange fingertykke pølser.
Del i ca. 30 biter.
Form ulike lussekatter, bare fantasien setter grenser.
Legg de ferdig formede lussekattene på stekeplaten med bakepapir og la dem heve under plast på et lunt sted i ca. 15 minutter.
Pensle med sammenvispet egg og pynt med rosiner.
Stek lussekattene i 7 - 10 minutter alt avhengig av ovnen du har, de skal blitt litt gyldne.
La de avkjøles litt på rist før servering.
De smaker aller best litt lunkne.
Ha en flott Lucia dag :)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar